Mat & restauranger

Maten på Kefalonia är traditionell, så som på de flesta öar i Grekland. Det brukar finnas gott om tavernor att välja bland och nästan alla serverar klassiker som Souvlaki, Moussaka och Tzatziki. Men det grekiska köket är så mycket mer än dessa rätter. Här finns fantastiska lamm- och kalvgrytor, färsk grillad fisk, grillad bläckfisk och förstås fetaostsallad.

Kefalonia har också några egna rätter som inte finns på de andra öarna, så som Aliada (kokad bläckfisk, vitlök och potatismos) och Bourbourelia (en sorts bönsoppa). Här finns också sötsaker i form av Mantoles (görs på främst mandel och socker), Amigdalopita (mandelpaj) och Pasteli (karameliserad godsak med sesamfrö).

På Kefalonia görs förstås också vin. Det kändaste är det vita vinet Robola, men här finns också två dessertviner, Mavrodafn och Muscat.

I framförallt Lassi ska man vara lite på sin vakt, då många av restaurangerna är av halvdålig kvalitet. Två säkra kort är restaurangerna Sto Psito och Sirtaki.

I Argostoli finns flera bra restauranger som dessutom vågar gå utanför det traditionella Grekiska köket. En klar favorit är Casa Grec som har en väldigt mysig innergård.

I Fiskardo finns det mängder av restauranger att välja på, nästan alla är av god kvalitet. En av de bättre är Makis. Även Irida är en trevlig restaurang i Fiskardo. Har man tur kan man se när fiskarna kommer in med fångesten av bläckfisk medan man sitter och äter.

Bor man i lägenhet kan man också laga egen mat. I Argostoli finns både grönsaksmarknad, köttmarknad, fiskmarknad och bageri. Vid infarten till Argostoli finns också en stor mataffär med bättre priser än i turistaffärerna i Lassi.